De ontsluiting van de spoorbundel bij Zandeken
Er is nu geen noordelijke aansluiting van de spoorbundel bij Zandeken richting de spoorlijn tussen Zelzate en Terneuzen. Door een noordelijke aansluiting te maken, komt er meer ruimte op het spoor in Nederland en België. Bedrijven bij het Kluizendok kunnen dan ook samenwerken met Nederlandse bedrijven en hun ladingen combineren. Dit maakt het spoorvervoer ook toegankelijk voor kleinere bedrijven.
Het spoor tussen Zelzate en Sluiskil (westoever)
De spoorlijn op de westoever van het Kanaal Gent-Terneuzen gaat door Zelzate en Sas van Gent, langs Sluiskil en dan naar Terneuzen. De ruimte op deze spoorlijn is nu beperkt. Alle treinen, ook die naar Nederlandse bedrijven aan de oostkant, moeten via de westkant. Op een groot deel van de spoorlijn is er maar één spoor voor beide richtingen. Bij een storing is er dus geen andere route. Daarnaast is maximumsnelheid op het spoor in Zeeuws-Vlaanderen nu 30 km/u. Er zijn veel onbeveiligde overwegen waar machinisten op zicht moeten rijden. Soms moeten ze wissels handmatig omzetten. We onderzoeken hoe we dit deel van het spoor kunnen verbeteren en ontlasten, zodat het spoornetwerk sterker en betrouwbaarder wordt.
De Sluiskilbrug
Alle treinen richting de Nederlandse bedrijven op de oostoever, bijvoorbeeld naar de Axelse Vlakte of Terneuzen, moeten nu via de Sluiskilbrug. De Sluiskilbrug zelf wordt een steeds groter knelpunt, want het scheepvaartverkeer zal op het kanaal door de Nieuwe Sluis in Terneuzen aanzienlijk toenemen. Hierdoor zal de brug vaker open staan en moeten goederentreinen langer wachten. Voordat ze de brug op rijden, moeten treinen vanaf de Axelse Vlakte nu ook altijd omkeren (‘kop maken’) in Terneuzen. Dat kost tijd.